Ungdommens eksperimenter

I foråret fik de studerende på den kreative ungdomsuddannelse Visuel Hf til opgave at lave tegneserier under overskriften “Utopia”. Antologien af samme navn samler seks af de historier, der kom ud af det.

Lad det med det samme være sagt: Utopia er ikke et særlig godt emne at lave korte (ca. fire sider hver) tegneserier over. Det er en ret svær opgave at løse, vil jeg mene. Men de seks historier, der er valgt ud til antologien “Utopia”, klarer faktisk skærene – på seks vidt forskellige måder.

”Mundo” er den enkle historie om de to drenge i træhulen, der sammen skaber deres helt egen perfekte verden – ved at tegne den. Men de bliver uenige om, hvorvidt der må være piger med, og den ene pander den anden én. Med ganske få visuelle midler tegnes historien, naiviteten og pointen meget skarpt. Det samme kan siges om historien ”Utopia”. Den blinde masse går på arbejde hver dag og sover om natten, intet andet. Men så dukker en farverig person op og gør præcis det modsatte. Farverne spredes omkring ham, og i sidste billede har de sneget sig en smule ind på nabohusene. Smukt og enkelt.

Så er det straks en helt anden sag med ”Løven og Antilopen”. Her får den virkelig gas med virkemidlerne. Farver, sideopbygning, rudernes placering og form, cirkler der går igen og en dejlig masse næsten filmiske greb. Det er faktisk næsten for mange spidsfindigheder til, at historien kan bære det, og man har faktisk svært ved at begribe den ellers simple handling.

I ”Welcome to Utopia” leges der virkelig med tegneseriens form, ja man kan næsten ikke finde tegneserien mere. En samling klippe-ud-og samle figurer udgør den potentielt utopiske verden, som læseren så selv skal sammensætte efter behov. Det er en ret fed ide, og det er gennemført. Tag bare den måde, de enkelte ting på den ene side skal foregive blot at være neutrale komponenter til læserens påklædningsdukke-verden, men på den anden side alle sammen har fået tydelige værdiladede titler. ”Happy Hamster House”, f.eks., eller “Evil Misleading Lighthouse”. Sjovt tænkt.

De to sidste historier, ”Gamer” og ”Deaf / En dejlig Drøm”, er også velskabte tegneserier. Deres udtryk er gennemarbejdet, tegneseriens midler er forstået og bearbejdet, den tekniske kunne er til stede og der er faktisk gode ideer. Og sådan er det med alle bidragene i dette hæfte.

Så man kan spørge: Er der potentiale for at der her kan være gemt en god håndfuld kommende tegneserietegnere? Svaret må være et rungende ja. Det er korte historier, og de har ikke selv fået lov at vælge deres emne, så naturligvis er det begrænset, hvor geniale de har nået at være. Men potentialet er til stede. Hvis nogen af disse unge mennesker gerne vil lave flere tegneserier, ja så har de i hvert fald min velsignelse. Jeg tror, det kunne gå hen og blive helt godt.

Titel: Utopia
Forfatter/tegner: Diverse
Trykt af: Visuel Hf
Udstyr: 36 siders A5-hæfte

Om Felix Kühn Paulsen

Felix er stadig studerende, så bær over med ham.