En forpint desperado

Obsolete”s fortælling om krigsveteraner med ondt i sjælen holder ikke hele vejen til målstregen, men vidner om et stort dansk talent i fuldt flor.

Den danske <a title="Interview med Mikkel Sommer på Nummer9.dk" href="http://nummer9.dk/artikler/en-komet-i-berlin/" target=”_blank”>tegneseriekomet Mikkel Sommers’ streg er nervøs, ekspressiv, på én gang famlende og præcis. Hans farvelægning er lige så udtryksfuld, rig på tekstur og nuancer. Men allermest imponerende er hans evne til at fortælle i billeder.

”Obsolete” er Sommers’ bidrag til det engelske Nobrow-forlags serie 17*23, hvor værdige talenter får lov at folde sig ud i lækre små farvehæfter. Tidligere har den Berlin-bosatte animator, illustrator og serieskaber markeret sig med en 676‘er for Aben Maler og bidrag til antologierne ”Sprit” og Nobrows ”A Graphic Cosmogony”.

Første halvdel af ”Obsolete” er én lang introduktion af tegneseriens navnløse hovedperson, en traumatiseret krigsveteran. Med stor tæft og helt uden ord lader Sommer os forstå, hvor han kommer fra, og hvor han er nu. Fortællingen springer associerende i tid og sted, men sammenhængen er altid krystalklar.

Sommer har sin helt egen tone og stil, og ”Obsolete” virker mindst lige så inspireret af film som af andre tegneserier.

Som på siden, hvor et lægetjek efter hjemsendelsen skildres i en fræk, Guy Ritchie-agtig montage: Closeup af et opspilet øje, closeup af en palet i en gabende mund, dioder fastspændt på en svedig overkrop i løb og to Rorschach-tests. En mekanisk og upersonlig procedure, hvor mennesker reduceres til komponenter, der kan virke eller ej.

”Obsolete”s hovedperson virker ikke. Han hjemsøges af mareridt og hallucinationer fra de støvede bjerglandskaber, hvor han så flere krigsrædsler, end han havde godt af. Vinduerne er tapet til med pap og affaldssækkene samler fluer i køkkenet. Det hele kan være skide lige meget.

Så krigsveteranen og hans hårdkogte våbenfælle begår et Tarantino’sk bankkup, der selvfølgelig kører eftertrykkeligt af sporet. Og tager ”Obsolete” med sig. Sommers indfølte skildring af en mand på afgrundens rand afløses af voldsforelsket ramasjang, hvor fortællingens logik smides overbord. Tavsheden giver plads til tale, men sammenhængen bliver kun mindre klar.

”Obsolete” er fortalt med et sprudlende overskud, der fortjener en bedre historie. Men historien om supertalentet Mikkel Sommer er forhåbentlig kun lige begyndt. Som en forsmag på noget større er serieskaberens 17*23-hæfte en lækkerbisken.

Karakter: 4 ud af 5
Værkets titel: Obsolete
Forlag: Nobrow
Forfatter/tegner: Mikkel Sommer
Form: Softcover, 24 s.
Pris: €8
ISBN: 978-1-907704-10-9
Udgivelsesår: 2011
Udgivelsesland: England

Om Erik Barkman

Garvet fritidsskribent med bidrag til en række musik-, film-, spil- og tegneseriemedier på CV'et. Projektkoordinator på The Animation Workshop i Viborg.